1) NASI AYAM 'CLAYPOT'
Bahan-bahan (A)
11/2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dicincang
2 ulas bawang merah, dicincang
20g ikan masin, dihiris
Bahan-bahan (B)
250g kepingan ayam
15g halia muda, dihiris
4 keping cendawan cina kering direndam dan dipotong 4
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
Cara-cara:
· Guna kaserol yang dalam,tumis Bahan A pada tahap HIGH selama 2-3 minit.
· Masukkan ikan masin, tumis selama 1 minit dan kacau sekali-sekala.
· Campur Bahan B dan masak selama 1-5 minit
• Masuk beras dan air, tutup dan masak pada tahap HIGH selama 7-8 minit dan medium selama 18-20 minit, kacau hanya sekali.
2) NASI BUQARI
Resepi ini asalnya dari Timur Tengah
Bahan-bahan
3 pot beras - basuh dan toskan air
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar
sebiji terung bulat yg kecil - potong bulat
1/2 biji ubi kentang - potong dadu
bunga kobis - potong biasa
2 inci karet - di potong memanjang dan kurus2
garam
sedikit aji nomoto jika suka
Bahan menumis
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan rempah campuran - boleh dapat di supermarket, warnanya perang
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih - anggaran sendiri
Cara-cara
· Tumis bawang,halia,bunga lawang,kayu
manis,buah pelaga,bunga cengkih - hingga
kekuningan, masukkan rempah campuran.
· Kemudian masukkan ayam dan sedikit air,
biar ayam ½ masak, masukkan terung, ubi
dan bunga kobis, garam dan aji.
· Tambah air mengikut sukatan beras, bila
air mendidih masukkan beras.
· Masak hingga nasi masak sepenuhnya,
akhir sekali masukkan karet , kacau nasi
agar ia tidak melekat dan cantik.
No comments:
Post a Comment